fbpx

Koit ja Hämarik karmis kosmoses

Rauno Gordon ja Hämarik (Foto: Ants Vill)

Eesti on üha enam kosmoseriik: üks edukas nanosatelliidi missioon on seljataga, juuli alguses saadeti orbiidile satelliit Koit, selle paariline Hämarik ootab oma tähetundi, mis loodetavasti saabub veel enne selle aasta lõppu. Kirjutab kaasautor Ants Vill.

Tänavu, 5. juulil viis Vene kosmoseagentuuri Roskosmos kanderakett Sojuz Vostotšnõi kosmodroomilt lisaks suurele meteosatelliidile 500 kilomeetri kõrgusele orbiidile 32 nano- ehk kuupsatelliiti, nende seas oli ka Tallinna Tehnikaülikooli satelliidiprogrammis loodud Koit. Väljasaatmine õnnestus, nüüd tegeldakse satelliidiga ühenduse loomisega.

Koos Koiduga valminud sarnane satelliit Hämarik pidi esialgsete plaanide järgi startima septembris, kuid Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) eelmise satelliite kandnud kanderaketi Vega plahvatamise tõttu on väljalennutamine edasi lükatud. Agentuur teatas, et lennud ei jätku enne, kui avarii põhjus on välja selgitatud. Praegustel hinnangutel on starti ESA Prantsuse Guajaanas asuvalt Kourou kosmodroomilt oodata detsembris.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt