fbpx

Mida teha, et olla Euroopa efektiivseim statistikaamet ja selleks ka jääda

Statistikaamet on alustanud terve rea protsesse, et saada Eesti andmeteaduse kompetentsikeskuseks. Vähendada tuleb bürokraatiat andmete esitamisel ning tõhustada nende leidmist ja ka statistikaameti enda tegevust. Nii et ehkki Eurostati andmeil on meie statistikaamet juba Euroopa Liidu efektiivseim, on tööpõld lai. Lähemalt räägib Tuuli Elstrokile statistikaameti peadirektor Mart Mägi.

Riigi nullbürokraatia programmi eesmärk on ettevõtjate, riigi ja kodanike halduskoormust vähendada. „Selleks on kehtestatud nn once only põhimõte – oma andmeid peab riigile esitama vaid ühe korra,“ selgitab Mägi. „Statistikaametil on valitsuse mandaadiga õigus seda põhimõtet rakendada, mis tähendab, et peame andma selgeid juhiseid, kuidas riigis andmeid kirjeldada, põhiandmeid määratleda ja neid registritesse märkida.“ Lisaks peab olema selge ülevaade, mis andmeid kohustuslikus korras üldse kogutakse.

See aga polegi nii lihtne. „Eesti seadustes on näiteks linn defineeritud viiel moel. Seega ei pruugi linna kohta olevad andmed registrites terminoloogiliselt sama tähendada,“ toob Mägi näite.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt