fbpx

Kasvuhoonegaasid ja Eesti tööstus

Kunda Nordic Tsement (Foto: Wikimedia Commons)

Pariisi kliimaleppega võeti vastu otsus piirata kasvuhoonegaaside emissiooni 40 protsenti aastaks 2030, mis tekitas hinna süsihappegaaside ehk süsinikdioksiidi (CO₂) emissioonile. Kui veel 2017. aastal maksis CO₂ tonn 5,8 eurot, siis möödunud aastal oli tonni hind 15,56 eurot. Tänavu oli viie kuu keskmine CO₂ tonni hind 23,05 eurot. Kirjutab Paavo Kangur.

Perspektiivid on veelgi süngemad. Aastaks 2030 ennustatakse CO₂ tonni hinnaks 55 eurot, rääkis Keskonnaministeeriumi energeetikanõunik Mart Raamat Kunda Nordic Tsemendi XXXII keskkonnapäeval. Tänaste süsinikdioksiidi (CO₂) emissiooni hindadega on konkurentsivõimetuks muutunud Narva Elektrijaamad AS, sest turule pääseb Venemaa odav elekter. Kuigi Nordpoolil on elektrihind jätkuvalt 32 eurot/MWh, on Narva elektrijaamad seiskumas, sest CO₂ kvoodi hind mõjutab nende toodangu omahinda. Kas algab iseeneslik põxit?

Ka Kunda Nordic Tsement (KNT) on mures. Kas midagi on valesti? Kui täpsed on süsiniku jalajälje arvutused?

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt