fbpx

Kas cool reklaam on ka tõhus? Neutroteaduste mõõdikud testivad Eesti parimaid reklaame

EEG seade. Foto: Marketingi Instituut.

Marketingi Instituut koostöös neuroteaduste eksperdi Nikolaos Dimitriadisega on otsustanud hiljuti Eesti parimateks valitud reklaamidele läbi viia avaliku testi. Kuldmunadega pärjatud reklaame testitakse nelja juhusliku inimese abil, kasutades selleks pilgujälgijat, ajuaktiivsust mõõtvat EEG seadet ja emotsioonilugejat.

Avalik test leiab aset maikuus Tallinn Marketing Week turundusnädala raames. Põnevaks teeb kogu protsessi see, et me tõesti ei tea, kas neurotööriistad kinnitavad, et Kuldmunad on antud ka efektiivsetele reklaamidele või vastupidi, märkis Marketingi Instituudi juht Anu-Mall Naarits.

“Lähtuvalt sellest, et neuroteadused on viimase kümnendi jooksul väga kiiresti arenenud ja võimaldavad turundajatel küllaltki täpselt analüüsida, mida inimesed teatud reklaame vaadates näevad, tunnevad ja märkavad, oleme otsustanud kõik need seni Eestis veel väga vähe kasutatud seadmed ühekorraga reaalsesse avalikku testi kaasata,“ selgitas Anu-Mall Naarits. „Arvasime, et põnevaimad testid saaks hiljutiste Kuldmunade võitjatega ning oleme testiks saanud ka reklaami omanike nõusoleku.“

15.mail T1 kaubanduskeskuses toimuval neuroturunduse päeval tuuakse kogu neuroteaduste labor kõigi inimeste ette ning valitakse katsejänesteks kaks juhuslikku meest ja kaks naist. Vabatahtlikele pannake pähe EEG kiiver, millega mõõdetakse, millised osad ajust mis hetkedel ja kuidas aktiveeruvad. Lisaks mõõdab pilgu liikumist spetsiaalne pilgutestija ning ka näoilmeid lugev emotsioonilugeja. Pärast testi panevad eksperdid eesotsas Dimitriadisega arvutitarkvara abil kokku oma järeldused ja ka soovitused, millele tulnuks neuroteaduse vaatenurgast nende reklaamide tegemisel rohkem tähelepanu pöörata.

Katsealustele näidatakse kordamööda kahte reklaamplakatit ja kahte reklaamvideot. Testimisele lähevad Orkla Eesti tellitud Kalevi brändi reklaamvideo „Kui panused on kõrged“, mille teostajaks reklaamiagentuur Optimist;

Elisa Eesti filmitreiler „The Mission“, mille autoriks reklaamiagnetuur Tank;

Medimis Clinic tellimusel Kontuur Leo Burnett abiga valminud trükireklaam „Karupüksid“;

ja LHV panga noortepanga kampaaniamaterjal „Tommy Cash on pangas“.

Anu-Mall Naaritsa sõnul on selline avalik test teadaolevalt Eestis esmakordne ning võimaldab paremini mõista, miks on reklaamimaailm muutumas loovuspõhisest üha enam teaduspõhiseks.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt