fbpx

Tarmeko usub Eesti puitu ja vineeri

Jaak Nigul painutatud vineerist valmistatud toolidetailiga (Foto: Paavo Kangur)

Tarmeko tehastes Tartu külje all võtab sisenejat vastu mõnus kasepuidulõhn. Just siin valmib painutatud vineerist disainmööbel, mida müüakse mööblisalongides Pariisist Stockholmini. Jaak Niguli sõnul on puidu populaarsus maailmas tõusulainel, kuna plastiktoodete asemel eelistatakse aina enam seda keskkonnasõbralikku materjali. Kirjutab Paavo Kangur.

Kasepalgist treitakse spoon, see kuivatatakse ja raiutakse mõõtu. Seejärel pannakse need pakina pressi vahele ja toorikule antakse vajalik vorm ja kuju. Järgmise tegevusena lõigatakse toorikust välja valmisdetailid, mis lihvitakse ja lakitakse. „Painutatud vineerist mööblitootjana oleme veel konkurentsivõimelised, sest see nišš nõuab erilist oskusteavet ja seda saab automatiseerida,“ ütleb teise põlvkonna mööblitööstur Jaak Nigul.

Täna rajab Tarmeko Grupp koos Lemeks AS-iga Jõgevamaale Viruveresse suurt vineeritehast. 48 miljonit eurot maksev investeering peaks omama sünergiat ka Tarmeko kui spoonitootja jaoks. „Eestis kasepuudust ei ole, kuid on parem,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt