fbpx

TalTech moderniseerib elektroonikaalast kõrgharidust

(Foto: Wikimedia Commons)

Eesti elektroonikatööstuse suurim väljakutse on liikuda edasi kõrgema lisandväärtusega toodete ja inseneriteenuste poole. „Sellega kaasneb tootmise moderniseerimise ja kvalifitseeritud tööjõu vajadus,“ kinnitab TalTechi Thomas Johann Seebecki elektroonikainstituudi direktor Laur Lemendik.

Tootmise moderniseerimine tähendab automatiseerimist ja digitaliseerimist ehk laiemalt Industry 4.0 põhimõtete ja meetmete rakendamist. „Kõrgema lisandväärtuse annavad nii keerukamad tooted kui ka toote kogu elukaart hõlmavad teenused – disain, masstootmine, tehniline tugi, järelteenindus koos diagnostika ning remondiga ja selleks vajalike komponentide tootmine. Samuti annab kõrgemat lisandväärtust nn redisain ehk toote edasine optimiseerimine tootmise seisukohalt.“

„Eesti elektroonikaalane haridus on hetkel veidi kahetine, suur nõudlus kasvatab kõrgkoolides (sealhulgas TalTechi Tartu ja Virumaa Kolledžis) ning kutseharidusasutustes õppijate arvu, kes on pärast õpinguid kutseala asjatundjatena tänases tööstuses eriti oodatud. Teisalt väheneb seeläbi paratamatult magistri- ja doktoritasemel õpingute jätkajate hulk,” räägib Lemendik. Viimane põhjustab nn doominoefekti,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt