fbpx

Eesti nüüdisaegse kunsti eksport edeneb hoogsalt

Lisaks toodetele-teenustele on suure hoo sisse saanud ka kunsti eksport. Hüppeliselt on suurenenud meie kunstnike välisnäituste arv, loodud on ka Eesti kunstiindeks. Teemat avas turundusraadios Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse projektijuht Kadri Laas-Lepasepp.

Kunstituru eripäraks on vahendajate, mänedžeride ja galeriide suur roll. Kunstnik on looja, kellelt otseselt ei oodata teadmisi turu toimimisest või tema rollist turul. Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus (EKKAK) on seetõttu algusest peale koolitanud juurde galeriste ja teisi kunstiprofessionaale, kes teavad, kuidas rahvusvahelisel kunstiturul toimetada.

Eesti kunstiturg on võrreldes teistega omapärane. Enamikul galeriidel ei ole kunstnikega püsivat koostöölepingut, pikaajalisi koostöösuhteid tuleb ette väga erinevates formaatides. Tihti jõuavad teosed galeriidesse juhuslikult, võib-olla mingi näituse tulemusena, mitte tänu süstemaatilisele tööle.

Samuti ei ole valdkond ja kunstituru areng Eestis jõudnud veel sellele tasemele, et galeriidel läheks üle ootuste hästi ja kunstnikud elaksid oma teoste müügist ja ainuüksi kunstivaldkonnas tegutsedes ära.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt