fbpx

Riik otsib ideid krattide kasutamiseks

Kratt

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) ning Riigikantselei juhitav ekspertrühm alustas aadressil www.kratid.ee ideekorjet krattide ehk tehisintellekti võimalikust kasutamisest Eestis. Ettepanekuid saab teha nii avaliku- kui erasektori kategoorias ning parimate ideede autoreid autasustatakse kutsega Tallinn Digital Summit 2019 konverentsile.

Kratt on tehisintellekti süsteem ja põhineb tarkvaralisel algoritmil, mis on autonoomne ja õppimisvõimeline ning täidab traditsiooniliselt inimese tehtavaid toiminguid. Praegu on levinud pigem kitsas tehisintellekt (narrow AI), mis väljendub masina võimes käituda intelligentselt ühes kitsas valdkonnas. Samas on kratt õppimisvõimeline.

Krattide tüüpkasutusalad on näiteks soovituste genereerimine, tegevuste täpsuse tõstmine/sihistamine, optimeerimine ja prioriseerimine, avastus, tuvastus (näiteks hääle, video ja pildi), suhtlusbotid (nii tekst kui ka kõne), ennustamine/prognoosimine kui ka robotmasinad (ehk füüsilise tegevuse automatiseerimine).

Lubadus aeganõudva töö vähendamisest või isegi kõrvaldamisest on üks põhjustest, miks krattidest üha enam räägitakse. Annab ju krattide kasutamine inimestele võimaluse keskenduda enam lisandväärtust loovatele tegevustele ja jätta aeganõudvad,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt