fbpx

Erik Puura: tonn diktüoneemakilta sisaldab 300 euro eest kulda

Male aitab Erik Puural mõtteid korrastada (Foto: Paavo Kangur)

Kogu Põhja-Eesti asetseb kulla lademetel, kuid me ei oska seda diktüoneemakildast eraldada. Tartu Ülikooli arendusprorektori Erik Puura sõnul peame kasulike komponentide kätte saamist alles õppima ja tõenäoliselt kulub selleks enam kui kümme aastat. Kirjutab Paavo Kangur.

On öeldud, et diktüoneemakilda võiks muuta Mendelejevi tabeliks, kui elekter oleks Eestis odav?

Ma ei tea, kes seda ütles, küll aiman, mida ta mõtles. Selguse mõttes: igas asjas meie ümber nii leivas, pastakas kui ka inimkehas endas, on enamik Mendelejevi tabeli elemente. Oluline on, missuguses kontsentratsioonis need elemendid on. Diktüoneemakildas on tavapärasest palju kõrgemas kontsentratsioonis uraani, molübdeeni, vanaadiumi, reeniumi ja teisi haruldasi metalle ja raskmetalle, aga ka kulda. Ühes kilos diktüoneemakildas on 30 eurosendi eest kulda.

Lisaks kuulub diktüoneemakilt põlevkivide hulka, aga tema orgaanikasisaldus on väike.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt