fbpx

Pöördelised ajad mäetööstuses : 4 digitehnoloogiatrendi maavarade kaevandamisel

Maapõueressursside eriala tudengid saavad uusimaid tehnoloogiaid katsetada juba ülikoolipingis (Foto: TTÜ Fotoklubi)

Eesti mäetööstus elab läbi digipööret, mille käigus maavarade kaevandamine muutub üha enam uute infotehnoloogiate pärusmaaks. Mäetööstust on muutmas neli IT-trendi, millest teeb ülevaate Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi mäendusdotsent Veiko Karu.

Naftabarreli tormiline kallinemine maailmaturul on taastanud Eesti põlevkivitööstuse elujõu. Lisaks on mitmed tuleviku megaprojektid (loe: Inseneeria 12/2018) tõmmanud tähelepanu meie maapõuerikkustele. „Täna on Eestil harukordne võimalus kanda oma e-riigi edulugu edasi põlevkivitööstusesse, mis võtab üha enam kasutusele tarku, säästlikke ja tulevikku vaatavaid IT-lahendusi,” selgitab Karu. „Maailma mäetööstus on aina enam automatiseerumas. Uute suurprojektide valguses on ka Eesti mäeinseneridel erakordne võimalus koos IT-sektoriga taristuprojektidele uuenduslikke lahendusi välja töötada.“

Isejuhtivad kaevandusmasinad

Kuigi nii ülikoolilinnakus kui sellega piirnevatel aladel võib juba praegu kohata väikeseid iseliikureid, toimub tõeline läbimurre hoopis maa all. „Iseliikuvate masinate areng ja kasutuselevõtt maa-alustes kaevandustes on järjest kasvav trend,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt