fbpx

TTK unikaalse tööstuslabori robotid pimedust ei pelga

 

Tööstus 4.0 labor Tallinna Tehnikakõrgkoolis (Foto: Kristjan Lepp)

Tallinna Tehnikakõrgkooli (TTK) uhiuues Tööstus 4.0 laboris saab läbi mängida täielikult robotiseeritud tehase tootmisprotsesse ja õpetada välja tuleviku tööstusjuhte ning tootmisinsenere. Kontseptsiooni autori Kristo Vaheri sõnul sai labori ülesehitamisel võtmekohaks see, et väljavalitavad masinad suudaks omavahel suhelda.

„Tööstuses on praegu peamine komistuskivi robotite rakendamisel terviku koostoimimine ehk see, kuidas masinad omavahel suhtlema panna. Meie laboris saab modelleerida kõiki päriselus ettetulevaid olukordi, lisades uusi roboteid või muutes protsesse või lisades uusi lülisid tootmistsüklisse,“ rääkis Kristo Vaher.

Kuidas kõik algas

TTK rektor Enno Lend meenutas, et idee võtta Tööstus 4.0 ja digitaliseerimine arenguteemaks pärineb aastast 2015. Ta oli just käinud Baden-Württembergis, kus oli tutvunud erinevate ettevõtete ja haridusasutustega. Kuna mõte leidis TTK-s poolehoidjaid, tuli leida keegi, kes hakkaks seda vedama ehk projektijuht.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt