fbpx

Pangapühad

Veigo Kell

John Lubbock oli 19. sajandi Inglise pankur, teadlane ja liberaalne poliitik. Kui poiss oli 8-aastane, teatas isa, et tal on suurepäraseid uudiseid. Lubbock on hiljem kirjeldanud, et ta esimene mõte oli: „Ma saan poni!“, kuid pettumus oli suur, sest tegelikult seisnes uudis kõigest selles, et nende lähedale asub elama keegi Charles Darwin. Varsti sai poisist Darwini majas siiski sage külaline ja see innustas Lubbocki huvi loodusteaduse ja evolutsiooniteooria vastu.

19. sajandi 70. aastatel laienesid John Lubbocki huvid ka poliitikasse ning ta valiti mitu korda parlamenti. Tema maailmavaadet mõjutas suurel määral teaduslik lähenemine. Lubbock pooldas loodusteaduste õpetamist alg- ja põhikoolis, vaba kaubandust ja muistsete mälestusmärkide kaitse alla võtmist. Kuid vast kõige reformimeelsem oli Lubbock selles, mis puudutas töölisklassi töötunde ja vabu päevi.

Üle-eelmise sajandi lõpus polnud elu vanal heal Inglismaal enamiku jaoks just meelakkumine. Liberaalne Partei oli olukorda mõnevõrra küll parandanud,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt