fbpx

Kas katus toodab elektrit? Ja kuidas veel!

Põlvamaal asuv moodsa juurdeehitusega maja toodab kolmandiku suvisest elektrist. Välimuse järgi on keeruline öelda, et tegemist on päikesepaneelkatusega. (Foto: tootja)

Eestis väljatöötatud plekk-katus toodab elektrit – see, kunagi ulmelisena tundunud lahendus, läheb nüüd juba paljude majade katustele nii, et katuse saamise järjekord on veninud mitme kuu pikkuseks. Kirjutab Kaido Einama.

Eesti katuse omapära võrreldes kasvõi Tesla päikesenergiakatustega on aga see, et tegemist on Põhjamaade jaoks traditsioonilise valtsplekk-katusega. See tähendab, et pleki saab katusele tavaline plekksepp ja paneelide ühendamine pole ka mingi raketiteadus. Kuidas päikesepaneelidest saab katusekate, on juba keerulisem. Sellega tegeleb Eesti firma Roofit.solar, mis on hea näide inseneriettevõttest, kus vajadus tekitas lahenduse, mis hiljem sai tooteks ja nüüd ootab juba ees idufirma staatusest tööstusettevõtteks laienemine.

„Planeerisin kunagi ise maja, see oli umbes viis aastat tagasi, päikesepaneele aga ei tahtnud katusele panna,“ jutustab elektrit tootva plekk-katuse lahendusest selle väljatöötaja, firma tegevjuht Andri Jagomägi.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt