fbpx

Peeter Meos: otsustamine ja vaba tahe jäävad veel pikaks ajaks inimese pärusmaaks

Aibo roboti kõige uuem põlvkond, kus kasutatakse tehisintellekti (Foto: Scanpix)

Tehisintellekt on oma olemuselt väga lihtne. See on keskkoolimatemaatika, ports funktsioone, mis on ühte nõiakatlasse või musta kasti kokku pandud ja segatud, kuni õige vastus välja tuleb. See suudab järgida mustreid, leida ettenäidatud ajaloo pealt sarnaseid olukordi ja siis käituda nii, nagu enne käituti. See on midagi, mis ei ole ettenähtavas tulevikus inimesega võrreldavaks mõtlejaks saamas. Peeter Meose tekste lehitses Maarja Kupits* (Accelerista.com).

Kui muruniitja- ja tolmuimejarobotid umbes kümme aastat tagasi kodudesse jõudsid, hakati neile nimesid panema ja need said pereliikmeteks. Robot ongi osaliselt meelega niimoodi disainitud, et see ei näe kuri välja, vaid on justkui mõnus nunnu koduloom, mis on ehitatud tegutsema ja käituma hästi kindlas, lihtsas olukorras. Robot ei suuda teha otsuseid, vaid suudab käituda mustri järgi, mis iseloomustabki tänapäeva roboteid – need ei mõtle ega otsusta,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt