fbpx

Balti töörühm CERN-i juures toob kasu Eesti teadusele ja tööstusele

CERN-i külastuskeskus Genfis (Foto: Scanpix)

Eesti, Läti ja Leedu ülikoolid ning teadusasutused moodustasid Euroopa Tuumauuringute Keskuse (CERN) juurde Baltimaade töörühma*, et kolmekesi koos olla tugevamad ja saada osa üksteise kompetentsidest ja sellest saaks kasu nii tööstus kui teadus. Kirjutab Kadri Kütt.

Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi (KBFI) vanemteaduri Mario Kadastiku kinnitusel on CERN üks maailma suurimaid teaduskeskusi, mis on seadnud eesmärgiks hoida tuumauuringutealased teadmised Euroopas ja pakkuda seeläbi liikmesriikide kodanikele teadustöö- ja/või karjäärivõimalusi.

 

 

 

 

„CERN-i põhifunktsioon on osakestefüüsika, aga sellega käib kaasas suures koguses inseneriteadmist. Sellest on välja kasvanud palju tehnoloogiaid, mis on edasi liikunud mitmetesse teistesse tööstustesse. Maailmas olevatest kiirenditest alla ühe protsendi on teaduse jaoks, 99 protsenti on tööstuses, meditsiinis või kuskil mujal. Originaalis on CERN-ist pärit ka World Wide Web,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt