fbpx

Arvutitel on viirusetõrjed, aga robotite turvaauke alles hakatakse lappima

Sõbralik kuni esimese häkkimiseni: teeningusrobor Pepper (Foto: Tokumeigakarinoaoshima / Wikipedia)

Me oleme juba harjunud teadetega, kuidas mõni veebiserver langeb rünnaku ohvriks või kuskil häkitakse massiliselt koduarvutitesse ning paroolid lekivad. Tegelikult on arvutimaailm kiiresti arenevate robotite maailmaga, kus olukord on küberturbe-ekspertide arvates kohati ikka väga hull, hästi turvatud. Kirjutab Kaido Einama.

Halvaks teeb olukorra see, et robotid on sisuliselt tarkvara abil juhitav metall, mille häkkimise korral võib lisaks mainekahjule ja andmete lekkele juhtuda palju muudki. Keegi ei välista, et pahatahtliku ründaja üle võetud robotmanipulaator või humanoidrobot hakkab füüsiliselt midagi lõhkuma või mis veel halvem – inimeste tervist ja elu ohustama. Paraku on see kõik juba võimalik, kui turvalisusele endiselt tähelepanu ei pöörata.

Sõbralik robot Pepper

Sõbralik teenindusrobot Pepper, mida on katsetanud ja kasutanud ka Elisa ja Telia, sattus hiljuti Skandinaavia turvaekspertide tõsise kriitika alla.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt