fbpx

TÜ noorteadlane loodab vesinikauto hinna alla lüüa

TÜ doktorant Sander Ratso (Foto: Katre Tatrik)

Tartu Ülikooli teadlane Sander Ratso töötas välja uudse materjali, mis võib vesinikauto taskukohasemaks teha. Süsinik-nanotorudest katalüsaator-materjal on läbinud edukad testid nii Soomes kui USA-s. Kirjutab Katre Tatrik.

Ratso (26) on ambitsioonikas keemik, kelle magistritöö tulemused ilmusid mitmetes rahvusvahelistes teadusajakirjades. Olgu öeldud, et tavapäraselt on see nõutud alles doktoritööde puhul. Kuid veelgi enam – tema arendustöö võib lahendada suure probleemi, millega vesinikautode tootjad praegu silmitsi seisavad.

Ratso – noor ja maailma paremaks paigaks muuta sooviv teadlane – on loonud materjali, mis võiks vesinikautode olulise komponendi, kütuseelemendi tootmise oluliselt odavamaks muuta. Kas see tähendab, et elame tulevikus linnades, kus liiklevad ainult sellised autod, mille heitetorudest väljub vaid veeaur?

Keskkonnasäästlikke vesinikautosid toodetakse maailmas aina enam. Toyota Mirai, Hyundai Nexo ning Honda Clarity Fuel Cell on näited vesinikautodest, mis juba praegu mitmel pool ringi vuravad.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt