fbpx

10 asja, millega 5G muudab meie maailma

Peaminister Jüri Ratas proovib Telia eksperimentaalset ekskavaatorit juhtida virtuaalprillide ja juhtkangiga (Foto: Kaido Einama)

Kõik mobiilioperaatorid on Eestis nüüd oma 5G-võrke demonstreerinud – mõni juba siis, kui veel ühtki standardit viienda põlvkonna jaoks olemas polnud, mõni aga üsna hiljuti esimeste n-ö poolametlike standarditega. Kuid 5G ei tule sellepärast, et meil 4G kiirusest väheks jääks. 5G avab täiesti uue maailma ka teenustele, millest mõnesid kujutame juba praegu ette, suurt osa aga alles hakatakse leiutama, kui tulevikuvõrk saab reaalsuseks. Kirjutab Kaido Einama.

Vaatame, millised võiksid olla need 5G lahendused, mis meile uue võrguga saabuvad. Kõike seda võimaldab 5G omadus ära kasutada erinevaid sagedusi: kaugel maapiirkondades ja raskesti ligipääsetavates kohtades on ka 5G levi, kuid ühenduskiirus on muidugi üsna väike. Linnades aga, kus on suure tihedusega kasutajaid, pakutakse gigabitist suuremaid ühenduskiirusi sekundis ja seal saab lahendada ka eriti tiheda asustusega piirkondade aeglase andmeside probleemid.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt