fbpx

Tselluloositehas Emajõe äärde! Kas olla poolt või vastu?

Jänese raudteesild üle Emajõe (Foto: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix)

Juba terve aasta propageerivad kogenud puidutöösturid eesotsas Aadu Polli ja Margus Kohavaga puidurafineerimistehase rajamist Emajõe äärde. Tehase eesmärk on tselluloosi, saematerjali ja rohelise elektri tootmine. Üldjoontes on idee julge ja jumekas, aga vanamoodne, kirjutab Paavo Kangur.

Tegemist oleks ühe miljardi euro suuruse investeeringuga puidutöötlemisse ja elektritootmisse, mis oleks suurim Eesti erasektori tehtav panus meie majandusse. Planeeritav tehas hakkaks toorainena kasutama kuuse, männi ja kase paberipuitu, mida praegu viiakse Eestist välja lisandväärtust andmata. Samuti oleks tooraineks saetööstustest pärinev puiduhake. Tehase aastane puidutoorme vajadus saaks olema ligikaudu 3,3 miljonit kuupmeetrit, mis moodustaks veidi alla poole Skandinaavia-suunalisest puiduekspordist Eestist Valgeveneni.

Projekti tulemusel tekiks Eestisse vähemalt 200 miljoni eurose käibega megatehas, mida saaks võrrelda selliste puidutööstusettevõtetega nagu Stora Enso Eesti (käive 187,3 miljonit eurot 2016. aastal) ja Graanul Invest (käive 285,5 miljonit eurot 2016.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt