fbpx

Tulivesi Rosenite piiritusevabrikust

Vodka Rosen & KO vabrikust (Foto: Eesti ajaloomuuseum)

Rotermanni kvartalile, mis on tänase Tallinna linnasüdame üks omanäolisemaid paiku, pandi alus paarsada aastat tagasi. Erinevaid tööstusettevõtteid ja kaubahoove koondava asumi rajas 19. sajandi esimesel poolel Paidest pärit mütsimeister Christian Abraham Rotermann, kirjutab ajaloomuuseumi teadur Anne Ruussaar.

Linna külje all sadama vahetus läheduses asuv piirkond muutus kiiresti Tallinna üheks olulisemaks äri- ja tootmiskeskuseks. Siin tegutsenud ettevõtetest edukaimaks kujunes 1875. aastal ehitatud nn Rosenite piiritusevabrik, mis Eesti vabariigi perioodil tõusis üheks mõjuvõimsamaks tööstusettevõtteks kogu riigis.

VIINAKÖÖGID

Eesti aladel põletati teraviljast viina oma tarbeks juba keskajast saati. Aktiivne viinatootmine siinsetes mõisates algas aga 18. sajandi keskpaigas, mil Katariina II ukaasiga võisid viina valmistada vaid aadlikud. Mõnekümne aastaga rajati viinaköögid pea kõikidesse Eestimaa mõisatesse. Suurem osa kangest alkoholist turustati Venemaale ja sellest saadud kasum oli mõisamajandusele tihti olulisim sissetulek.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt