fbpx

Ekspordikogemus Saksamaalt: odav hind sakslasi ei köida, kõrgem kvaliteet küll

Saksamaa konsultatsioonifirma Steinbeis tippkonsultandid-lektorid (vasakult): Wilfried Ludwigs (ehitusvaldkond), Michael Sperber (mööbel), Patrick Brauckmann (IT), Jan E. Bandera (projekti Saksamaa-poolne koordinaator), Rolf Sost (elektroonika) ja Roland Lock (toit)

2017. aasta alguses sai paarkümmend Eesti ettevõtet võimaluse minna Saksamaa turule uksi avama. Neile ulatas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) koolitusprogrammi „Missioon Saksamaa“ raames abikäe viis Saksa tippkonsultanti ja teist sama palju saksa koolitajaid. Ettevõtete kogemusest räägib Raul Kalev.

 

Ükski neist konsultantidest, kes mullu kevadel esmakordselt Eestisse saabusid, ei osanud sellest midagi arvata. Kohtumised Eesti ettevõtetes ei kujunenud veel veenvaks – nad olid oma soovide ja plaanide tutvustamisel üsna kompavad. Konsultante hämmastasid nii mõnedki asjad. Negatiivse poole pealt mitme programmis osalenud ettevõtte madal efektiivsus, väike kasumimarginaal, ligadi-logadi tootmis- ja laoruumid, mõnel puhul leige huvi ja olulise info kinnihoidmine (Saksamaa suund ei olnud mõnele strateegiliselt oluline ja tippjuhtkond ei tegelenud sellega vajalikul määral).

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt