fbpx

ESTIS-e liikmed uudistasid kanasõnnikul töötavat elektrijaama Hollandis

ESTIS-e liikmed Empyro B.V. Hengelo bioõlitehase ees (Foto: Leo Rummel)

Eesti Soojustehnikainseneride Seltsi (ESTIS) koolitusreis Hollandisse viis bioõli- ja gaasiturbiinitehastesse ning maailma suurimasse kanasõnnikul töötavasse elektrijaama. Nähtust ja kogetust kirjutab ESTIS-e aseesimees Leo Rummel.

Pool 17 miljoni elanikuga Hollandi elektrist toodetakse maagaasist, 30 protsenti söest, kuus protsenti tuulest, neli protsenti tuumaenergiast ja ka jäätmetest, kolm protsenti biomassist, kaks protsenti õlist ja üks protsent päiksest (IEA 2014).

Kuigi Hollandi elanikkond on 13 korda ja sisemajanduse koguprodukt (SKP) 33 korda suurem kui Eestil, on sealne elektritarbimine ainult 12 korda suurem. See on saavutatud aastatepikkuse tööga tööstuste energiatõhususe suunal, mis on sel Euroopa Liidu (EL) toetusperioodil võetud prioriteediks ka Eestis. Riik teeb vastavat teavitustööd, toetab tööstuste energia- ja ressursiauditeid ja vastavaid investeeringuid lausa 120 miljoni euro ulatuses.

Eesti soojustehnikainsenerid tutvusid õppereisil bioõlitehase, gaasiturbiinitehase ja maailma suurima kanasõnnikul töötava elektrijaamaga.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt