Vekime ja mekime ehk kuidas moodsalt hoidistada

Küllap mäletavad paljud meist, kuidas marjade valmides toodi keldrist välja hoolsalt hoitud kummalised vanad klaaskaantega purgid, mis kuuma veega puhtaks uhuti ning kuhu siis emad-vanaemad tikreid, kirsse, kurke ja muid aia- ning köögivilju „vekkima“ hakkasid. Väärtuslikud purgid olid vabariigiaegsed ning salapärane sõna „vekkima“ tähendas tavalist konservi- või kompotitegu. See vahva südasuvine tegevus oli aga 1920.-1930. aastatel nii uudne, et purgiostul anti tasuta kaasa ka käsiraamat, mis sisaldas täpset kasutusjuhendit ja näidisretsepte, kirjutab ajaloomuuseumi teadur Anne Ruussaar. „Täiuslikud“ purgid Vajadus toitu pikaajaliselt säilitada on inimkonda saatnud läbi ajaloo. Kui varem oli see ellujäämise küsimus, siis kaasajal võimaldavad isetehtud hoidised pigem rikastada meie toidulauda uute maitsetega. Soolamise, hapendamise, suitsutamise jt võtete kõrval tõusis 19. sajandi keskpaigas uudse tehnoloogiana esile toiduainete õhukindel sulgemine […]
Edasi lugemiseks palun logi sisse või telli ajakiri siin.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt