fbpx

Holland testib tuumaenergiat tootvat tooriumireaktorit

Selline näeb välja 1970. aastatel suletud tooriumireaktor Oak Ridge´is (Foto: (CC) Oak Ridge´i laboratoorium)

Tuumareaktor põhjustab tavainimeses allergilise reaktsiooni, kuna see on ohtlik, tekitab keskkonnakahjusid ja on ka kallis ehitada. Siiski on juba eelmisest sajandist olemas alternatiivne tuumaenergia tehnoloogia – n-ö sulasoolareaktor, mis on ohutum ning mida saaks kasutada alternatiivse ja rohelisema tuumaenergia tootmiseks. Hollandis käivitati üks selline katsejaam ja seda pärast 40-aastast pausi, vahendab Kaido Einama (am.ee).

Viimati töötas tooriumi toorainena kasutanud sulasoolareaktor 1970. aastatel Ameerika Ühendriikides Oak Ridge´i katselaboris. Hollandi firma NRG 5. septembril käivitatud liitium- ja tooriumfluoriidi katsereaktor hakkab tootma energiat laialt kättesaadavast maavarast – tooriumist, mis pole ohtlikult radioaktiivne ning ei jäta hiljem järgi üliohtlikke radioaktiivseid jäätmeid. Lisaks ei saa sellise reaktoriga toimuda Tšernobõli ja Fukushima laadseid katastroofe, kuna rikke korral ei sula reaktor üles, vaid lakkab lihtsalt töötamast.

Teistmoodi tööpõhimõte

Tooriumireaktorid töötavad hoopis teistmoodi kui praegu levinud uraanireaktorid.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt