fbpx

Uue elu saanud robot tõstis Ensto Enseki kompetentsi

Ensto Enseki metallitsehhi tehnikatiim (Foto: Ensto Ensek)

Kui on vajadus, leia lahendus! Just sellest põhimõttest lähtus elektriseadmete ja -tarvikute tootja Ensto Enseki Keila tehase meeskond, kui võttis kätte ja ehitas ümber jõude seisnud keevitusroboti. Täna töötab masin 45 protsenti efektiivsemalt ja tehasetiimi nutikas lähenemine säästis uue roboti soetamise raha ehk ligi 100 000 eurot.

Ideega hakata robotit oma jõududega ümber ehitama tuli välja keevitusroboti operaator Timofei Zjabrikov. „Mõte hakkas liikuma, kui üks vana robot läks utiliseerimisele ja sellest jäid järele kaks väiksemat töölauda. Mõlgutasime mõtteid, mida nendega peale hakata. Kunagi demomasinana ostetud Motoman NX100 keevitusrobot seisis enamuse ajast tegevusetult ning operaatoril tekkis sealt hea mõte need kaks asja omavahel kombineerida,” meenutas metallitsehhi tehnikajuht Kert Kerem.

Ümberehitamise puhul polnud esmatähtis produktiivsuse saavutamine, vaid tegevusetult seisvatele seadmetele rakenduse leidmine. Kogu ettevõtmise efektiivsus selgus seadistusaegade analüüsist.

„Kuna seadistusaegade lühendamise protsess SMED (Single-Minute Exchange of Die) oli keevitusrobotitele pooleli,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt