fbpx

Tenkan ehk rotatsioon Jaapani moodi

Jaapanlastelt on rohkem õppida kui vaid sushi-kunsti. Nad on alati silma paistnud iidsete traditsioonide, täieliku pühendumuse ja sellega, et asetavad alati kogukonna huvid isiklikest ettepoole. Erandiks ei ole ka läänemaailma juhtimispraktikas levinud rotatsioon ehk jaapanipäraselt haichi tenkan, mis tähendab isikliku elu ümberkorraldamist töö nimel. Teemaga tutvus Kadri Kütt, kes räägib sellest nüüd ka Directori lugejatele.

Vastupidiselt moodas läänes levivatele trendidele on eluaegne tasuv ja kindel töö jaapanlaste jaoks justkui unistus. Peaaegu kogu elu kestev karjäär tähendabki nende jaoks seda, et enamik koolilõpetajaid alustab tööd ettevõttes, kust nad hiljem ka pensionile suunduvad. Ja rotatsioon on seejuures Jaapanis tavapärane praktika – statistika kohaselt rakendatakse seda 60% ettevõtetes, eriti levinud on töötajate kohavahetus just finantsvaldkonnas.

Jaapanlased ja nende kultuur on tihtipeale veidi vastuoluline. Ühest küljest on seal kombeks spetsialiseeruda ühele kitsale töölõigule, mis tähendab, et töötajatel pole aimugi, mida nende kolleegid teevad.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt