fbpx

Lutherist ja vineerist kuni märgilise tähendusega toodeteni

Vaade vabrikule Pärnu maanteelt. (Foto: Ajaloomuuseumi fotokogu)

Tallinnas Pärnu maantee, Veerenni tänava ja raudtee vahel laiub üks omaaegseid suurimaid tööstusalasid ehk Lutheri puidutööstus, mis pani aluse kogu piirkonna arengule. Vaatamata sellele, et ärile pandi alus mitusada aastat tagasi, leidub märgilise tähendusega tooteid paljudes kodudes veel tänagi, kirjutab ajaloolane Jaak Juske.

Lutheri vabrik kasvas välja Lutherite perekonnas põlvest põlve edasi läinud tüüpilisest kaubandusettevõttest, mis tegutses Tallinnas juba aastast 1742. Ettevõtte vahendatud traditsioonilistele kaupadele, nagu lina ja sool lisandusid hiljem puidutooted ja ehitusmaterjalid. Aastal 1877 asutas Alexander Martin Luther koos oma äripartneri Markel Makaroviga saeveski (praegu Pärnu maantee 69). Kuus aastat hiljem ehitati kahekorruselise puidust saeveski juurde arhitekt Erwin Bernhardi projekteeritud katlamaja. Samal ajal alustati ka mööbli tootmist.

Alexander Martin Lutheri pojad Christian ja Carl said tehnilise hariduse ning ühtlasi ülevaate tehnika viimasest sõnast ja puidutööstuse rahvusvahelistest arengusuundadest.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt