fbpx

Tulevikutalendi konkursi teadustalent on Brita Laht

Tulevikutalendi konkursi teadustalent Brita Laht. (Foto: Kristi Kamenik)

Saaremaa Ühisgümnaasiumis õppiv 17-aastane Brita Laht võitis Tulevikutalendi konkursil teadustalendi tiitli ning esindab sügisel Eestit Euroopa noorteadlaste konkursil.

Brita tegeles terve aasta teadusliku uurimistööga, mis puudutas tänapäeval nii aktuaalset teemat nagu plasti biolagunevust. Kõnealune teema lähtub modernse maailma paratamatusest, kus plastijääkide käitlemine on suur väljakutse, mistõttu on tootma hakatud ka n-ö biolagunevat plasti. Materjaliteadlase või keemiku karjäärist unistav neiu tahtiski välja selgitada, kuidas ja kas need plastid biolagunevad. Oma töös uuris ta Maxima komposteeruva kilekoti ehk laialt levinud tärklist sisaldavat polümeermaterjali ning kolme uudse Tallinna Tehnikaülikooli polümeermaterjalide instituudis loodud tselluloos-stearaati ja madaltihedat polüetüleeni (LDPE) sisaldava plastiku anaeroobset biolagunemist.

Selle uurimistöö erilisus seisnes noore keemiahuvilise valitud metoodikas, mida Eestis seni kasutatud ei ole. Selleks oli Margaret-Catherine Morse’i loodud metoodika, mille kohaselt uuritakse plasti anaeroobset lagunemist aktiivmudas ehk mudas, kus plasti lagundavad bakterid.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt