fbpx

Balti manufaktuurist Eesti filmitööstuseks

Vabriku varemed pärast 1941. aasta sõjasuve. (Foto: autori erakogu)

Tallinna põhjapoolse osa arengut on mõjutanud oluliselt Sitsi mäel asunud suur tööstusettevõte Balti manufaktuur, mille hooned kõrguvad veel tänagi üle linna. Lähiaastatel on oodata Kopli tänav 35 krundile aga Tallinna filmilinnaku kerkimist, kirjutab ajaloolane Jaak Juske.

Sitsi tänava kant keset tänast Põhja-Tallinna oli veel 1890. aastatel lai lage ala. Piirkond elustus vaid pühapäeviti, kui surnuid Kopli kalmistule viidi. Kuid Sitsi taga käidi pühapäeviti ka roheluses. Mereääres kasvas metsana pilliroogu ja siit sai hästi kala.

Märksa varasemal ajal olid Sitsimäe kandis siiski hooned. Sitsi tänava alguses seisid vana kõrtsihoone varemed, mis on tähistatud veel 1920. aastate linnaplaanil. Suur-Karjamaa tänava otsas Kopli trammitee lõpus oli aga üks vana maja, mis kuulus teedeministeeriumile ja kus elas hiljem rannaraadio ametnikke. Et kogu ümbrus oli soine, kasvas siin kesine rohi ja enamasti viidi loomi kaugemale Kopli poole.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt