fbpx

Kultuuriguru Fons Trompenaars globaalsest ärisuhtlusest, huumorist ja värvikatest fopaadest

Teate seda nalja, et eestlane, venelane ja sakslane lähevad baari? See pole tegelikult juba ammu pelgalt anekdoot, vaid igapäevane reaalsus isiklikus ja ärilises suhtluses. Kuidas aga kultuuridevahelises suhtlusrägastikus edukalt navigeerida? Ekspertnõu annab KPMG kutsel Eestis käinud organisatsiooniteoreetik ja omanimelise kultuuridevahelise kommunikatsioonimudeli autor Fons Trompenaars. Temaga vestles Kerttu Kongas.

Eestlased on väga otsekohesed inimesed, meile ei meeldi niisama loba. Mis oleks hea nõu kohalikele ettevõtjatele ja ekspordijuhtidele, et kultuurilise mitmekesisuse kontekstis ellu jääda?
Juba teadlikkus sellest, et kultuuril on ärisuhetes kaalu, on pool võitu. Ei saa üksnes loota heale tootele, vaid peab ennast ka kohalike seaduste ning elanike suhtumiste-arusaamadega kurssi viima. Ära kunagi aja kohalikele tavadele sõrgu vastu! Sõida hoopis kultuuri laineharjal. Seda nimetatakse ka leppimise protsessiks (reconciliation). Mida see tähendab? See tähendab, et informeeritud saab olla erineval moel, näiteks külastatava riigi filme vaadates,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt