fbpx

Tulevikuprojekt seob põlevkivituha polümeeridega

Eesti firma Mineralplasti plaan segada kokku põlevkivituhk ja polümeerid võib tähendada pöördelisi arenguid Ida- Virumaal kõrguvate tuhamägede jaoks. 

Eesti Plastitööstuse Liidu juhatuse esimehe Ivar Viira kinnitusel võtab tuhagraanuli projekt järjest enam tuure üles ning selle vastu on Euroopas märgata üha suurenevat huvi. Nimelt on eestlased tootnud polümeerigraanulit, mis sisaldab 85 protsenti põlevkivituhka.

Polümeeritööstuses on palju kasutatud kriidigraanulit, mida lisatakse näiteks kiledele ja pakkematerjalidele. Paljudel juhtudel saab seda aga põlevkivituhaga asendada. „Kui selleni jõudsime, siis tekkis küsimus, et miks keegi teine pole seda teinud,“ rääkis Viira. Tema selgitusel on asja iva selles, et põlevkivi on lihtsalt nii Eestikeskne ning väljaspool Eestit, eriti Lääne-Euroopa pool, ei teata sellest suurt midagi.

„Meil on polümeeride tootmine suhteliselt võõras asi, sest pole maagaasi ega naftat, millest neid tehakse. Graanulitest tehakse küll tooteid, kuid toormaterjali tootmine on võõras ja praegu tuuakse seda sisse üle kogu maailma,“ jutustas Viira.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt