fbpx

Maailma esimene pöörlev 4D-hotell

Araabia Ühendemiraatides asuv Dubai on koduks mitmele inimese loodud imele, nagu maailma suurim tehissaar ja kaubanduskeskus ning maailma kõrgeim ehitis. Lähiaastatel võib neile lisanduda veel üks kõige-kõige ehk maailma esimene pöörlev pilvelõhkuja.

Aastasadade jooksul on harjutud n-ö paigal seisvate hoonetega. Iisraeli-Itaalia päritolu arhitekti David Fisheri (arhitektuuribüroo Dynamic Architecture) ambitsioonikas idee ähvardab aga senise arusaama pea peale keerata. Nimelt projekteeris ta 4D-hotelli, kus iga korrus pöörleb iseseisvalt ja seda nii päri- kui vastupäeva, võimaldades nautida vaadet 360 kraadi ulatuses. Korruse maksimaalne pöörlemiskiirus on 6 meetrit minutis.

Fisher ja tema kolleegid esitlesid Dynamic Toweri kontseptsiooni juba aastal 2008, kuid teostuseni pole seni jõutud. Hiljuti tekkis aga lootus, et kopad lüüakse maasse ning hoone valmib 2020. aastaks.

Projekti järgi on pilvelõhkuja 419 meetrit kõrge ja 80-korruseline. Iga korrust saab liigutada häälega juhitava tehnoloogia abil. Arhitekt plaanib panna kuni 79 tuuleturbiini horisontaalselt korruste vahele ning päikesepaneelid hoone katusele,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt