fbpx

ESTIS-e liikmed tutvusid päikese- ja tuuleenergia tootmisega Bulgaarias

Screen Shot 2017-01-18 at 05.47.29
Autor: Leo Rummel

Eesti Soojustehnikainseneride Seltsi (ESTIS) Bulgaaria koolitusreisi keskmes oli päikeseja tuuleenergia tootmine, kuna just selles vallas on see seitsme miljoni elanikuga riik Euroopas vägagi eesrindlik. Kirjutab Leo Rummel, ESTIS-e aseesimees.

ESTIS-e liikmed külastasid Varna Tehnikaülikooli, Dobrichi päikeseparki, Sveti Nikola tuuleparki ja Veolia Energy Varna kaugkütteettevõtet, millele kuulusid ka koostootmisjaamad. Insenerid laiendasid silmaringi ja tugevdasid kahe riigi energiaalaseid suhteid.

Mitmes valdkonnas on Bulgaaria Eestist tagapool, kuid päikese- ja tuuleenergia tootmises on, mida uudistada. Eelmise aasta andmete järgi oli Musta mere ääres asuv Bulgaaria rajatud päikeseparkide võimsuselt inimese kohta Euroopas 8. kohal ja summaarselt 11. kohal. Riigi kogu vajaminevast elektrist 20 TWh toodetakse söest, 14 TWh tuumaenergiast, 5 TWh hüdroenergiast, 2,6 TWh päikesest ja tuulest ning 2 TWh maagaasist (IEA 2013).

Bulgaaria suurim Sveti Nikola tuulepark Kavarna lähistel rajati 2009. aastal ja selle võimsus on 156 MW.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt