fbpx

TÜ rektor Volli Kalm: MAREK, fosforiit ja teised

Foto: Paavo Kangur
Foto: Paavo Kangur

Tartu Ülikooli rektori Volli Kalmu sõnul pole meil Eestis head ülevaadet viimastest arengutest kaevandustehnoloogiate vallas ja seega tasuks tutvuda näiteks Põhjamaade kogemustega. Konkreetse maavara kaevandamisel tuleb aga lähtuda eelkõige majanduslikust otstarbekusest. Kirjutab Paavo Kangur.

Eestis tasub kaevandada põlevkivi, turvast, lubjakivi, liiva ja kruusa. „Kõik, mis on praegu otstarbekas, on juba kasutusele võetud. Mitmeid aga, näiteks fosforiiti, muldmetalle diktüoneemakildast, rauamaaki, polümetalle, graniiti, järvemuda ja lupja, on vaja täiendavalt uurida. Pigem on küsimus kaevandatava maavara täiendavas väärindamises. Näiteks, kas müüa turvast kütte- ja kasvuturbana või toota sellest ka pärmi ja loomasööta, millega näiteks tegeldakse Valgevenes. Kas lubjakivist teha killustikku või toota näiteks dolomiidist magneesiumi ja paberitööstusele vajalikke komponente,“ rääkis ta.

Põhiküsimus on ikkagi selles, kas keegi on valmis investeerima ja kas see tasuks end ära. Sama puudutab ka muldmetalle diktüoneemakildas,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt