fbpx

Skeletoni stipendiaat arendab uue põlvkonna vormelit

Screen Shot 2016-08-09 at 11.21.02

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) mehhatroonika magistrant Riho Koop, kes pälvis esimesena Skeleton Technologiese tehnoloogiastipendiumi, keskendub insenerina tudengivormelile ja hübriidakupaki arendamisele. Kirjutab Inseneeria tegevtoimetaja Mari Kamps.

„Hetkel on minu suurima tähelepanu all tudengivormeli FEST16 juhtimissüsteemi arendamine. Masinal on iga ratta jaoks üks mootor ja neid kõiki saab eraldi juhtida. Vaatan juba ka kaugemale tulevikku ning valmistan 2017. aastaks ette Skeletoni superkondensaatorite kasutamist tudengivormeli akupakis, millest saab ka minu magistritöö,” rääkis Koop.

Hübriidakupaki eelised

Mehhatroonika magistrandi eesmärk on luua vormelile hübriidakupakk, mis koosneb liitiumakudest ja superkondensaatoritest. Tavapärase akupaki ees on sellisel lahendusel mitmeid eeliseid: kaaluvõit, suurem efektiivsus, väiksem eralduv soojushulk, pikem akude eluiga, kiirem reaktsioon, väiksem pingekõikumine jne.

„Soovin kasutada akuelemente, millel on 40 protsenti parem energiatihedus. Selliste elementide kasutamist võidusõiduks mõeldud akupakis on seni piiranud fakt, et nende maksimaalsed laadimis- ja tühjakslaadimisvoolud on liiga väikesed.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt