fbpx

Eesti Masinatööstuse Liit 80 ehk kuidas kõik alguse sai

Screen Shot 2016-08-10 at 16.15.50

Rahvusvahelises mastaabis ulatub tööstusharu kesksete tsunftide, seltside ja liitude ajalugu esimese tööstusrevolutsiooni ehk aurumasina leiutamise (1784) aegadesse või veelgi varasemasse perioodi. Eestis, kus erialaliidud on oluliselt nooremad, tähistab tänavu ümmargust ehk 80 sünnipäeva Eesti Masinatööstuse Liit (EML). 

Screen Shot 2016-08-10 at 16.16.50Eelkäijad

Esimese maailmasõja järgsele laastatud majanduse ja tööstuse ülesehitamisele noores Eesti Vabariigis andis suure panuse juba 1917. aasta veebruaris asutatud Eesti Vabrikantide Ühendus. Edasiselt asutati 1927. aastal Tallinna Metallitöösturite Ühing, mille põhikiri kinnitati sama aasta 5. detsembril.

Vahepealsetel aastatel oli erinevaid ühinguid ja koondusi, kuni 1934. aastal otsustati alustada kutsealast üleriigilist organiseerimist ja astuda samme Üleriikliku Eesti Metallitöösturite Liidu moodustamiseks. Nii jõuti Üleriikliku Metallitöösturite Liidu (ÜEML, asukohaga Tallinnas) ellukutsumiseni, siseminister kinnitas vastava põhikirja 19. juunil 1936. aastal. Esimesed Liidu juhtivad tegelased tulid peamiselt Tallinna Metallitöösturite Ühingust.

ÜEML-i kuulusid Tallinna ja Nõmme Metallitöösturite ühingud, Tallinna Plekitöösturite Ühing ja Eesti Kulla- ja Kellaseppade ühing.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt