fbpx

Jeanne d'Arc. Müstiline talutüdruk, kes päästis Prantsusmaa

Prantslastele on 8. mai riiklik püha. Nimelt sel päeval aastal 1429 põgenesid Inglise kuninga väed 17-aastase tütarlapse eest ning Orleansi linn sai vabaks. Sellest algas Prantsusmaa uuestisünd, aga vähe sellest: kui Jeanne d’Arci ei oleks olnud, poleks meil suure tõenäosusega ka Prantsusmaad. Kirjutab Erkki Bahovski.

Euroopa ajaloos pole vist müstilisemat tegelast kui Jeanne d’Arc (kui just välja arvata Grigori Rasputin, kes on müstilisuselt võrdväärne). Lihtne talutüdruk, Orléansi neitsi, kes tõusis Prantsusmaa etteotsa ja päästis selle saja-aastases sõjas Inglismaaga. Kangelastegudele kutsuvad hääled, ebaõiglane surm märtrina, hilisem pühakuseisus ning tema tegelaskuju prantsuse ja ka maailma massikultuuris on asjad, millest on raske mööda vaadata. Ent otsigem vastust kahele küsimusele, mida on muidugi küsitud enne meid ja küsitakse pärastki, kuid mis on Jeanne’i ja Prantsusmaa seisukohalt olulised.

Esimene küsimus: kuidas ikkagi oli võimalik, et täiesti tundmatu talutüdruk, 

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt