fbpx

Arvad, et oled asjalik otsustaja? Vale vastus, arva uuesti!

Meenuta, milline oli viimane tähtis otsus, mille sa pidid vastu võtma? Meenus? Väga hea. Nüüd mõtle, kuidas sa selle otsuse tegid: kas ratsionaalselt või kõhutunnet usaldades? Ah et ratsionaalselt? Seda me kipume arvama jah, et oleme ratsionaalsed, aga tegelikult on see vale puha! Koolitaja Indrek Saul teab siin mõndagi öelda.

Indrek Saul märgib, et uurimused, mis on viimastel aastakümnetel käitumisökonoomika alal tehtud, on meid viinud ilmselge tõdemuseni: inimesed ei otsusta ratsionaalselt. „Käitumisteadlased lasevad majandusteaduse peagi põhja,“ nendib Saul, „sest majandusteadlaste arvates teeb inimene otsuseid kaalutledes ja ratsionaalselt, maksimaalset kasu silmas pidades. Kuid juba 1950. aastatel oli teada, et see pole nii.“ Ta lisab, et 2002. aastal said psühholoogid Daniel Kahneman ja Amos Tversky oma aastatepikkuse uurimistöö eest koguni Nobeli majanduspreemia.

Kahneman ja Tversky tõestasid nimelt, et inimene ei langeta otsuseid ratsionaalselt, vaid hoopis irratsionaalselt.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Jäta kommentaar

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt